Dr. Kerem Aşkın'ın Kişisel Web Sitesine Hoşgeldiniz.
Dr. Kerem Aşkın'ın Kişisel Web Sitesine Hoşgeldiniz.
Diş çürükleri, dışsal etkenler, kırıklar veya geçmiş tedavilerden dolayı bakterilerin dişin pulpasına girmesiyle pulpa dokusunun kronik veya akut olarak iltihaplanmasından dolayı kanal tedavisi yapılması gerekmektedir. Kök kanal tedavisi işlemi, iltihap veya enfeksiyona maruz kalan damar sinir paketini içeren pulpanın temizlenmesi aşamalarını içerir. Bu aşamalar etkin şekilde yapıldığında dişte oluşan şişlik, hassasiyet ve ağrı bulgularının düzelmesini sağlar. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş kök kanal tedavisini takiben ısırma ve dokunmadaki hassasiyetlerin zaman içerisinde azalması ve dişin tekrar fonksiyon görmesi ile dişin çekilmeden tekrar kullanılabilmesi sağlanmaktadır. Böylece hastalar kendi dişlerini sağlıklı ve fonksiyonel bir şekilde kullanırlar.
KANAL TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR?
Kanal tedavisi dişinizi kurtarmak için yapılabilecek son tedavilerden biridir. En çok sorulan sorulardan biri "Kanal tedavisi yaptırmazsam ne olur ?"
sorusudur. Kanal tedavisi yapılmayan dişlerde ağrı olmasa bile ilerleyen enfeksiyon kronik de olsa devam eder. Kronik enfeksiyonlar zaman içerisinde sadece dişinizi değil çevre dokuları , hatta genel sağlığınızı da tehdit eder. Bu nedenle enfeksiyonlu dokuların temizlenmesi ve tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
KANAL TEDAVİSİ AŞAMALARI NELERDİR
Endodontik tedavi yapılacak dişlerin tedavisi genellikle bir seans içinde biter. Enfeksiyonun yoğun olduğu veya çevre dokulara yayıldığı durumlarda tedavi süresi uzayabilir.
Kanal tedavisi sırasında uygun miktarda anestezi yapıldığında, hastalar tedavi sırasında herhangi bir ağrı hissetmezler. Kanal tedavisi sırasında yapılan lokal anesteziklerin yoğun etkisi tedavinin ağrısız olmasını sağlar. Endodonti uzmanları doğru anestezi ile kanal tedavilerini daha az ağrılı şekilde yapabilir.
Kanal tedavisi işlemi sonradan oluşabilecek diş çürüklerini önleyici bir tedavi değildir. Tedavi sonrası uygun ağız bakımları yapılmadığında diş çürükleri tekrarlayabilir.
Diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra, endodonti üzerine 3 veya 5 yıl süreli uzmanlık veya doktora eğitimi ile diş ağrısı, buna ilişkin pulpa ve periapikal doku hastalıklarının tanısı ve tedavisi ile diğer endodontik tedavi uygulamaları konusunda uzmanlaşmış olan diş hekimlerine endodontist denir.
Kanal tedavisi yapılması gereken ve uygun tedavi yapılmayan dişlerdeki enfeksiyonun ilerlemesi veya kronikleşmesi ile diş kaybına varan, genel sistemik durumuda etkileyen sağlık problemleri ortaya çıkabillir.
Kanal tedavisinden sonra dişte oluşabilecek hassasiyetler normaldir ve kısa sürede düzelir. Sonrasında diş dokusunun yerine koyulacak materyal seçimi ile (kompozit dolgular, seramik restorasyonlar veya inlay-onley restorasyonlar) dişinizin orjinal fonksiyon gören haline getirilmesi amaçlanır.
Kanal tedavisi sırasında gerektiği kadar diş röntgen filmi almak tedavini başarısı için gereklidir. Her dişin kendine özel bir anatomisi vardır. Diş filmleri kanal tedavisi için yol göstericidir ve alınması zorunludur.
UYARI
Sitedeki bilgiledirme amacı ile yazılan makalelerin İzinsiz, referans bağlantı verilmeden kullanılması yasal değildir ve arama motoru sıralamalarında sitenize olumsuz yönde etki edecektir.
Web Sayfamızda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirmeye yönelik olup, hiç bir şekilde kişinin doktorundan bağımsız teşhis ve tedaviye yönlendirilmesi anlamına gelmemektedir.
Telif Hakkı © 2019 drkeremaşkın - Tüm Hakları Saklıdır.
SAĞLIĞINIZ İÇİN LÜTFEN MASKENİZİ TAKINIZ
Bu web sitesinde çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.